Rigaguiden
1 Start
2 Om Riga
3 Innan du reser
4 Resan
5 Rigaguiden
6 Om oss
 » Hotell i Riga         » Restauranger i Riga         » Attraktioner i Riga         » Shopping i Riga         » Barer och klubbar i Riga         » Reseböcker till Riga
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Riga
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i lettiska
- Boka resa till Riga
- Reseguidens startsida
- Hotell i Riga
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Barer och klubbar
- Reseböcker & rese-tidningar

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

Sevärdheter i Riga

Vacker arkitektur i Riga i Lettland

Riga i LettlandFör den kulturlystne så har Riga mycket att erbjuda i former av sevärdheter, med sin konfliktsfulla historia så har Riga gott om gamla byggnader och dylikt som upprättats av olika länder och olika ledare genom tidernas lopp. Det finns några större museer att besöka, du hittar lätt runt och kommer garanterat att kunna hitta något som faller dig i smaken bara genom att vandra längs gatorna i staden.

Dome Chatedral
Dome Chatedral är den tveklöst största katedralen i hela Baltikum och grundades i början av 1400-talet. Byggnadens lite speciella utseende beror av dess långa krigshärjade historia. Kyrkan här nämligen blivit förstörd åtskilliga gånger av anfallande nationer och sedan återuppbyggd flera gånger, varje gång i olika stilar. Den senaste ombyggnaden gjordes 1776 då höjde man även det, redan då, stora kyrktornet till en svindlande höjden 90 meter. Denna gamla vackra kyrka har blivit något av ett landmärke för Riga och att besöka den är ett måste om man reser hit.

Katthuset
Det så kallade katthuset i Gamla Staden har blivit döpt efter de två tydliga avbildningarna av katter som finns högst upp på huset. Katthusets ägare har under en lång period varit en medlem av ”The Great Guild” i Riga, han blev däremot till sitt stora förtret utesluten härifrån vi millennieskiftet. Som en Gamla stan i Rigahämnd mot detta så vände han bägge katterna på taket så att deras rumpor pekade vägen mot sällskapets lokaler, som väldigt lägligt, låg tvärsöver gatan. När han efter mycket om och men tillslut fick återvända till sällskapet så vände han tillbaka dem till deras ursprungliga positioner.

Svarthuvudenas hus
Ett kanske lite uppseendeväckande namn på ett hus men dess förklaring är inte så speciell egentligen. På 1300-talet anordnade sällskapet som kallade sig själva för Blackheads rätt vilda tillställningar i huset. Namnet kommer däremot troligtvis från de svarta kalotterna som de ogifta köpmännen i sällskapet bar på huvudet. Först 2001 så återuppbyggdes huset efter den tyska bombattacken under 1941 och i dag servar huset som ett museum och konserthus.

Svenskporten
Den så kallade Svenskporten ligger i korsningen mellan Torna lela och Alduru. Portens namn kommer från den tiden då Sverige regerade över Riga då Gustav II Adolf år 1621 gick in i staden genom just denna port. Den är idag den enda del av Rigas tidigare ringmur som ännu finns kvar.

Frihetsmonumentet
Det 42 meter höga frihetsmonumentet kallas även Milda och restes år 1935. Statyn är an avbildning av en kvinna som står stolt och håller tre stjärnor i sina händer. Stjärnorna symboliserar de tre kulturella regionerna i Riga nämligen Kurzeme, Vidzeme och Latgale.

Ockupationsmuseet
Latvijas okupācijas muzejs eller också Lettlands ockupationsmuseum är ett perfekt ställe att besöka om du känner att du vill veta lite mer av Lettlands historia. Museet inrättades 1993 för att verka som en påminnelse över den 51 år långa ockupationen av både Sovjetunionen och Nazityskland. I samlingarna finns mängder av föremål och dokument som vittnar om en mycket tung period för landet.


För en större, mer alltäckande guide rekommenderar vi ett antal guideböcker: klicka här!

 

Letar du efter hotell i Riga?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!


 

 

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2010 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | Rigaguiden.se - gratis resguide reseguide till Riga i Lettland
Läs om Dome Chatedral, Katthuset, Svarthuvudenas hus, Svenskporten, Frihetsmonumentet, Ockupationsmuseet och fler sevärdheter i Riga i Rigaguiden