Rigaguiden
1 Start
2 Om Riga
3 Innan du reser
4 Resan
5 Rigaguiden
6 Om oss
 » Hotell i Riga         » Restauranger i Riga         » Attraktioner i Riga         » Shopping i Riga         » Barer och klubbar i Riga         » Reseböcker till Riga
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Riga
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i lettiska
- Boka resa till Riga
- Reseguidens startsida
- Hotell i Riga
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Barer och klubbar
- Reseböcker & rese-tidningar

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

Om Riga

Vacker arkitektur i Riga i Lettland

Riga är huvudstad i Lettland och genom staden rinner floden Daugava, alldeles vid dess utlopp vid Rigabukten i Östersjön. Nått som blivit rätt känt om Riga är legenden om hur grundandet av staden gick till, den mest kända av legenderna är den om Kristaps den Store. Legenden berättar hur Kristaps bar vandrare på ryggen över floden Daugava, han stuga som han var bosatt i låg alldeles intill floden. En dag hittade ett barn på andra sidan av floden och när han bar barnet på ryggen så blev det tyngre och tyngre att vandra. Tillslut så tog han sig över floden och tog med barnet hem till sin stuga, dagen efter däremot vaknade han och hittade, istället för ett barn, en stor urna fylld med guld. Kristaps var väldigt sparsam med guldet och använde inte något av det fram till den dagen han dog, legenden berättar sedan att när guldet hittades av andra människor så användes det till att finansiera byggandet av staden Riga.

Klimatet är rätt svängigt med Juli som den varmaste månaden på året med genomsnittliga medeltemperaturer runt 22 grader. Kallaste månaden på året är Februari som brukar ha en medeltemperatur någonstans mellan -2 och -8 grader. Riga har en ganska moderat mängd nederbörd under året och den är som starkast under sommarhalvåret. Allt som allt så är det ett minst sagt behagligt klimat och det passar väldigt bra för en upplevelseresa.

När man gjort arkeologiska utgrävningar i Riga så har man gjort historiska fynd från 2000-2500 år f.kr. Som många som har läst skandinavisk historia vet så var Riga Östersjöns största handelsstad under att väldigt långt tag och detta har möjliggjort stadens stora utveckling, det har också resulterat i att väldigt många händelser av rätt stor betydelse har inträffat i staden. Under medeltiden så upprättades mängder av väldigt många större byggnader som är väldigt ståtliga och speglar en väldigt kulturell verklighet. Sverige, Polen och Ryssland stred under en lång tid om att hålla Riga som stad, en strid som Ryssland sedermera vann och Riga var ryskt område fram till dess att Lettland frigjordes i freden efter första världskriget den åttonde mars 1921. När sedan det andra världskriget bröt ut och tyskland började anfalla övriga delar av Europa så såg Sovjetunionen till att ockupera Lettland igen och bröt därmed freden som slutits 1921. Lettland förblev sedan ryskt territorium fram tills det återigen frigjordes i samband med kuppen mot Moskva år 1991. Därefter så har UNESCO ställt upp Rigas historiska centrum på sin lista över världsarv. År 2001 så firades även Rigas 800-års jubileum och under detta år så verkade Riga som hela Europas kulturcentrum.

» Läs mer om Rigas historia på Wikipedia

Kommunikationer

Flygförbindelser till Riga finns det via Riga International Airport som ligger tretton kilometer utanför själva staden. Staden har ett välutvecklat bussystem med linjebussar och även turistbussar som går runt genom staden och gör det enkelt att ta sig fram utan att behöva ta taxi överallt. Tågstationen i Riga utgör en enorm knytpunkt i det Lettiska järnvägsnätet och har anslutningar till alla angränsande länder och det går även gott om tåg ut till omgivande byar.

Stadsdelar

Riga består av många olika stadsdelar, där den för oss  turister särklass mest intressanta brukar vara gamla stan. Allt som allt finns 38 stadsdelar: Āgenskalns, Bekermuiža, Berģi, Bieriņi, Bukulti, Čiekurkalns, Dārzciems, Dreiliņi, Dzirciems, Iļģuciems, Imanta, Jugla, Ķipsala, Kleisti, Krēmeri, Kundziņsala, Lāčupe, Mārupe, Maskavas forštate, Mežaparks, Mežciems, Nordeķi, Ozolkalni, Pētersala, Pļavnieki, Pleskodăle, Purvciems, Rātsupe, Sarkandaugava, Spilve, Suži, Teika, Torņakalns, Vecrīga, Vef, Vējcaķsala, Voleri, och Zolitūde.

Flygbiljetter

» Hittar du här

Hotell

» Hittar du här

Valuta

» Hittar du här

Språk

» Hittar du här
 

Letar du efter hotell i Riga?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!

 

 

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2010 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | Rigaguiden.se - gratis resguide reseguide till Riga i Lettland
Läs om Dome Chatedral, Katthuset, Svarthuvudenas hus, Svenskporten, Frihetsmonumentet, Ockupationsmuseet och fler sevärdheter i Riga i Rigaguiden